Hopp til hovedinnhold

Aktivering med nasjonalt ID-kort

Denne metoden gjelder kun banker som har avtale om skanning av ID-kort som metode og brukere som har fått tilgang.

Steg 1

Når du åpner appen for første gang, ser du dette bildet. Velg "Kom i gang" for å aktivere. Ha du åpnet appen tidligere, kan du velge "min bankid" nederst og deretter "aktiver app".

Steg 2 - Fødselsnummer

Skriv inn fødselsnummeret ditt. Det må være norsk fødselsnummer med 11 siffer.

Steg 3 - Telefonnummer

Skriv inn mobilnummeret ditt og trykk "neste". Telefonnummeret må være det samme som du har registrert hos banken din.

Vi bruker telefonnummeret til å sende deg en bekreftelseskode du må legge inn.

Steg 4 - Engangskode

Etter å ha lagt inn telefonnummer, får du tilsendt en engangskode på SMS. Skriv inn den sekssifrede koden og trykk "neste".

Ved å taste inn engangskoden bekrefter du at det er din telefon du bruker til å aktivere BankID.

Steg 5 - Aktiveringsmetode

Velg "pass eller nasjonalt ID-kort", siden vi nå skal aktivere med nasjonalt ID-kort.

Steg 6 - Dette må du ha

Bildet har skiftet farge, siden du nå er inne i vår ID-sjekk-tjeneste. Les informasjonen og trykk "Jeg har alt".

Merk at du må ha norsk pass eller nasjonalt ID-kort, og det må være gyldig.

Steg 7 - Steg for aktivering

Her får du informasjon om hva du skal gjennom i pass-aktiveringen. Les informasjonen og trykk "Gjør ID-sjekk".

Steg 8 - Kameratilgang

Hvis du ikke har gitt BankID-appen tilgang til kameraet på mobilen din tidligere, får du spørsmål om det nå. Årsaken er at vi skal bruke kameraet til å skanne passet ditt senere i prosessen. Trykk "gi tilgang" for å gå videre.

Steg 9 - Godkjenn kameratilgang

Du vil få et spørsmål fra telefonens system om å godkjenne tilgangen til kamera. Tykk "tillat" for å fortsette.

Merk at dette eksempelet er fra en iPhone - har du en Android-telefon vil det se litt annerledes ut.

Steg 10 - Velg dokument

Her velger du om du vil bruke pass eller nasjonalt ID-kort. Velg nasjonalt ID-kort for å gå videre.

Steg 11 - Informasjon om skanning

Her får du informasjon om hva du skal skanne. Les informasjonen og trykk "fortsett".

Steg 12 - Du skal skanne koden

Her følger mer informasjon om hva du skal skanne på baksiden av ID-kortet. Det er koden nederst du må sikte kameraet på for at skanningen skal fungere.

Steg 13 - Skann koden

Nå skal kameraet på telefonen din skanne koden på ID-kortet. Pass på at du har gode lysforhold, uten for mye gjenskinn fra kortet og rett kameraet mot koden nederst.

Steg 14 - Informasjon om skanning

Her får du mer informasjon om hvordan du skal gå fram for a skanne chipen i ID-kortet. Les informasjonen og trykk "fortsett"

Steg 15 - Skann chip

Legg telefonen oppå ID-kortet og vent til skanningen er fullført. Du må kanskje flytte telefonen litt rundt for å få kontakt. Telefonen begynner skanningen av seg selv når den får kontakt.

Steg 16 - Skanning av ansikt

I dette steget skal vi skanne ansiktet ditt med kameraet på telefonen. Det for å kontrollere at du er samme person som i passet. Les informasjonen om fremgangsmåten og trykk "fortsett".

Steg 17 - Ansiktsskanning

Pek frontkameratet/"selfiekameraet" mot ansiktet ditt og følg instruksjonene.

Steg 18 - Aktiverer appen

Når skanningen er fullført, får du dette bildet hvor appen kobles sammen med din BankID. Vent til sammenkoblingen er ferdig. Aktiveringen fortsetter av seg selv.

Steg 19 - Vil du bytte passord?

Her får du mulighet til å bytte ditt BankID-passord. Av sikkerhetsgrunner anbefaler vi å bytte passord regelmessig.

Ønsker du ikke å bytte passord nå, velger du "ikke nå" - og hopper til steg 22 i denne veiledningen.

Steg 20 - Skriv inn nytt passord

Her skal du skrive inn det nye passordet ditt i begge feltene. Du får veiledning underveis om passordet er sikkert nok.

Du kan trykke på "øye"-ikonet for å se passordet du har skrevet inn.

Trygg "lagre nytt passord" for å fortsette.

Steg 21 - Passord er oppdatert

Nå har du endret BankID-passordet ditt. Trykk "neste" for å fortsette.

Steg 22 - Varslinger fra appen

Her får du spørsmål om du vil godkjenne at BankID-appen sender deg varslinger. Vi anbefaler sterkt at du godtar det, slik at du får beskjed i appen når du prøver å bruke BankID.

Trykk "gå videre" for å fortsette.

Steg 23 - Godta varslinger

Her får du spørsmål fra telefonens system om du vil godta varslinger fra BankID-appen. Vi anbefaler at du trykker "tillat".

Merk at dette eksempelet er fra en iPhone - skjermbildet vil se litt annerledes ut om du har en Android-telefon.

Steg 24 - Aktiver biometri

Her får du spørsmål om du vil aktivere BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN. Dette gjør innlogginger raskere siden du ikke trenger å skrive inn passord når du logger inn med biometri. Trykk "aktiver" for å fortsette.

Du kan også aktivere biometri senere dersom du ønsker det.

Velger du "ikke nå" kan du hoppe til steg 32 i denne veiledningen.

Steg 25 - Informasjon om raskere BankID

Les informasjonen om BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN og trykk "Gå videre"

Steg 26 - Aktiver i korte steg

Les informasjonen om hvordan aktiveringen av biometri foregår og trykk "gå videre".

Steg 27 - Sikkerhetsinformasjon

Les sikkerhetsinformasjon og trykk "skru på raskere BankID".

Steg 28 - Godta vilkår

For å bruke BankID med biometri må du godta brukervilkårene våre først. Du kan lese vilkårene ved å trykke på lenken i teksten.

Når du har lest vilkårene, marker avhukingsboksen og trykk "godta" for å fortsette.

Steg 29 - Tillat FaceID

I dette steget ber telefonens system deg om å gi BankID-appen tilgang til FaceID. Trykk "tillat" for å fortsette.

Når du trykker "tillat" gjør telefonen er ansikts-/fingeravtrykkskanning.

Merk at dette eksempelet er fra en iPhone. For Android-telefoner ser steget litt annerledes ut.

Steg 30 - Signer avtale om ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN

Her blir du presentert en kort avtale du må skrive under på for å ta i bruke BankID med biometri. Marker avhukingsboksen og trykk på den blå pila for å signere.

Steg 31 - Skriv inn BankID-passord for å signere

Skriv inn BankID-passordet ditt for å signere avtalen og trykk på den blå pila for å fortsette.

Steg 32 - Fullført!

BankID-appen er aktivert og klar til bruk!