Hopp til hovedinnhold

Hva er egentlig BankID?

BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet.

I den fysiske verden identifiserer du deg med pass, førerkort eller bankkort. I den elektroniske verden kan du bruke din BankID for å bekrefte hvem du er. I den fysiske verden bruker du kulepenn når du skriver under en kontrakt. I den elektroniske verden vil du kunne bruke din BankID til å signere dokumenter og meldinger elektronisk.

Ved å bruke ditt fødselsnummer, koden du får fra en app eller kodebrikken og det personlige passordet du har valgt, kan du logge inn med BankID.

""

Hva kan jeg bruke BankID til?

BankID kan brukes til blant annet innlogging i nettbanken, i private tjenester og på offentlige nettsider. En og samme BankID kan brukes på tvers av de bankene du har et kundeforhold i. Med BankID kan du signere dokumenter elektronisk slik at du slipper å møte opp personlig eller sende post, for eksempel søknad om barnehageplass, adresseendring hos Posten, gi bud på bolig, signere lånesøknad, tinglyse dokumenter, med mer.

Bankene har ulike typer engangskodeløsninger. Det kan for eksempel være en kodebrikke som genererer engangskoder, eller apper som BankID-app eller NordeaID.

Mange ønsker en løsning uten kodebrikke. Da kan du aktivere BankID-appen dersom du har BankID i en bank som støtter den. Har du BankID fra SpareBank1 eller Nordea, kan du benytte deres egne apper, som fungerer på samme måte som BankID-appen og dekker det samme behovet.