Så mange som én av fem nordmenn har logget inn med noen andre sin BankID, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av BankID. Som regel går det fint, siden de aller fleste gjør det med gode hensikter – for eksempel for å hjelpe en slektning med regningsbetaling.
– Det kan også gå veldig galt. Med BankID kan du i praksis ta over en persons identitet: Du kan søke om lån, gjennomføre betalinger, pantsette boligen og få tilgang til en rekke helseopplysninger, forklarer Ole Petter Aasen, som er produktsjef i BankID.
Om du har en mistanke om at din BankID har blitt brukt av noen andre, skal du kontakte banken din med en gang, råder Aasen. De kan raskt hjelpe deg med å sperre BankID-en.
"Med BankID kan du i praksis ta over personens identitet: Du kan gjennomføre betalinger, søke om lån, pantsette boligen, og få tilgang til en rekke helseopplysninger og offentlige tjenester."
- Ole Petter Aasen
Over fire millioner nordmenn bruker BankID, og de aller fleste vet at BankID er privat. Likevel mener fire prosent at det er i orden å dele passord og kodebrikke med andre, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av BankID.
Å dele BankID med noen man stoler på, går bra i det fleste tilfeller, men det kan få uheldige følger. Det er også flere eksempler på svindelforsøk med BankID, hvor fremmede forsøker å lure deg til å logge inn på en falsk nettside, eller ber deg om å oppgi passordet ditt.